top of page
Marka şehirler

MARKA ŞEHİRLER

Marka, ürünü diğer benzerlerinden ayıracak ve satışını sağlayacak bir tanıtım aracıdır;

Sözcükler, şekiller, sayılar, harfler, malların biçimi ve ambalajı ve bunların birlikte sunuluş şekli markayı oluşturur.

“Marka Şehir” kavramını, bir kentin var olan kaynaklarını, turizme elverişli olarak pazarlanabilecek kadar değerli hale getirip, bu kaynakları şehrin sembolü olabilecek düzeye gelmesini sağlamak olarak tanımlayabiliriz.

Marka Şehir

Küreselleşen dünyada, marka şehirlerin oluşması ile “Dünya Şehirleri” kavramı karşımıza çıkmaktadır. Uluslararası arenada; inisiyatif kullanan, etkin politikalar üreten ve kendini iyi tanıtan şehirler ön plana çıkarak ekonomik kazançlar sağlarken, rekabet edemeyen diğer şehirler geride kalmaktadır. Rekabet ortamı, şehirlerin farklılaşmasını ve markalaşmasını zorunlu kılmaktadır.

Bu bilgiler ışığında şehir markası, bir şehrin sahip olduğu kültürel, tarihsel, doğal vb. özellikleriyle bütünleşerek diğer şehirlerden farklı, kendine özgü olarak uyguladığı bir imaj çalışmasıdır. “Biz kimiz?” (marka kişiliği) ve “Nasıl algılanıyoruz?” (marka imajı) soruları bir bütün olarak şehir markasının temelini oluşturmaktadır.

Marka Şehir İçin Gerekli Özellikler

İlgüner (2006), bir şehrin marka olabilmesi için yararlanabileceği 4 temel unsuru şu şekilde açıklamaktadır:

  • Kültürel miras: Geçmiş nesillerden miras yoluyla edinilen, fiziki-elle tutulabilen insan eliyle yapılmış her şey ve fiziki olmayan elle tutulamayan tüm özellikler; gelenek-görenek,

  • Doğal yapı-çevre: Sahip olunan doğal çekicilik ve çevreye gösterilen özen,

  • Özgün çıktı: O yere özgü yetiştirilen ürünler ile doğal kaynaklardan elde edilen ürünler,

  • Yerleşik beceri: Geçmişe dayalı beceri, en iyi yapılan iş.1

 

Şehir Markası Yaratma Süreci

Şehir Markası Stratejisi Geliştirme: Şehirlerin ve ülkelerin markalaştırılma faaliyetleri o şehrin ve ülkenin uzun vadeli kalkınma planını ve gelişme-büyüme stratejisini içerir.

Şehir Vizyonu: Vizyon, bir örgütün yöneldiği hedefin göstergesidir. Şehir markası yaratma çabaları, şehrin geleceğine yönelik bir vizyonunun olmasını gerektirmektedir. Şehrin geliştirilmesine yönelik politikaların belirlenmesi ve bu politikaların yürütülebilmesi için geleceğe odaklanmak oldukça önemlidir.

Şehir markası yaratma süreci

Konumlandırma: Şehrin konumlandırılması, şehrin hedef kitlesinde yer alan kişilerin zihninde şehre ait özel bir yerin tespit edilmesi ve planlı pazarlama iletişimi çabaları ile ilgili yere/pozisyona şehri yerleştirmektir.

Şehir Kimliği: Şehir kimliği, şehir markasını yöneten paydaşların şehrin nasıl algılanması gerektiği tanımlamalarını ifade etmektedir. Şehir kimliği, şehir imajı oluşturma ve şehrin konumlandırılması sürecinde anahtar bir faktördür. Şehir kimliği, şehrin gösterilmek istenen yüzü olarak ifade edilebilir. Şehrin istenildiği gibi algılanmasını sağlamaya yönelik oluşturulmaktadır.

Şehir İmajı: Şehir imajı, şehrin vaadini ve karakterini oluşturan tek bir mesajın iletilmesi, rakip şehirlerarasında farkındalık yaratılması, hedef kitlenin zihinlerine hitap ettiği kadar duygularına da hitap edebilmesidir. Örneğin; romantizm denilince Venedik, Roma ve Paris gibi şehirlerin akla gelmesidir.

Logo ve Sembol: Marka sembolü, markanın gözle görünen kısmıdır. Bellekte markayı çağrıştıran ya da markayla ilişkilendirilebilen her türlü özgün geometrik şekil, nesne, tema, karakter, harf ya da kelime veya bunların birleşimini içeren bir tasarım olarak tanımlanabilir.

 

Slogan Oluşturma: Slogan markayla özdeşleştirilmesi istenen bir fikrin iletiminde kullanılan özlü sözlerdir. Slogan, konumlandırma stratejisini biçimlendirir ve marka adı ve sembolüne anlam ve değer katar.

Sloganlar spesifik, konu ile ilgili, ilginç, kinayeli v.b. nedenlerle hatırlanabilir oldukları taktirde etkili olurlar.

Şehir bölge ve ülke

Dünyanın Marka Değeri En Yüksek Olan 25 Şehri

1.Los Angeles

2.New York

3.Londra

4.Paris

5.Seul

6.Barselona

7.Rio de Janeiro

8.San Francisco

9.Las Vegas

10.Dubai

11.İstanbul

12.Madrid

13.Şikago

14.Singapur

15.Bangkok

16.Sidney

17.Mexico City

18.Buenos Aires

19.Mumbai

20.Sao Paulo

21.Mekke

22.Atlanta

23.Melbourne

24.Milano

25.Berlin

Los Angeles

Amerika Birleşik Devletleri Kaliforniya eyaletinde en büyük nüfuslu olan ve ABD tümünden New York Şehri'nden sonra ikinci en kalabalık olan şehridir. Büyük Okyanus'un doğu kıyısında güney Kaliforniya'da konumlanmıştır.

Los Angeles ABD’nin en dinamik metropollerindendir. Hollywood sinema film endüstrisine, Disneyland'a ev sahipliği yapar. ABD'nin en eski film ve sinema okulu bu şehirdedir.

Medya ve ilgi çeşitliliği nedeniyle spor ve kültürel aktivitelerde iç içedir. Artistler, yazarlar, ve yapımcılar ya da ünlü sanatçıların en fazla bu şehirde bulunması nedeniyle "Kreatif Başkent" olarak da adlandırılır.

Nüfusu 3.792.621 kişi, yüzölçümü 1.215 km2, nüfus yoğunluğu 3.198 kişi/km2 dir.

Los Angeles
Los Angeles

New York

New York, Amerika Birleşik Devletleri'nin en kalabalık şehri ve dünyanın en kalabalık metropoliten alanlarından New York metropoliten bölgesinin merkezidir. Nüfusu19.006.798 kişidir. Yüzölçümü 1.214,4 km2dir.

Şehir; ticaret, finans, medya, sanat, moda, araştırma, teknoloji, eğitim ve eğlence sektöründe önemli katkı yaptığından dolayı küresel kent olarak anılmaktadır.

Önemli bir uluslararası diplomasi merkezi olan kent, Birleşmiş milletler genel merkezine de ev sahipliği yapmaktadır ve dünyanın kültür başkenti olarak tanımlanır. Kenti yılda yaklaşık 40 milyon turist ziyaret eder.

Nüfusu 19.006.798 kişi, yüzölçümü 1.214,4 km2, nüfus yoğunluğu 27.016 kişi/ km2’dir.

New York
New York city

Londra

Londra dünyanın en önemli iş ve finans merkezlerinden biridir. AB'nin 2. kalabalık kentidir. 300'den fazla farklı dil konuşulmaktadır.

Uluslararası turizmin kesişme noktasıdır. Dünyanın en kalabalık hava trafiği Londra hava trafiğidir.

5 uluslararası havaalanı bulunmaktadır. Bunlar dünyanın en fazla uluslararası yolcu taşıyan havaalanlarındandır.

Ayrıca Londra metrosu, dünyanın en eski metrosudur.

Nüfusu 8.673.713 kişi, yüzölçümü 1.572 km2, nüfus yoğunluğu 5.518 km2 dir.

Londra

Paris

Paris, Fransa'nın başkentidir. Sen Nehri'nin üzerine, Paris Havzası'nın ortasına kurulmuştur. Tüm dünyada anıtları, sanatsal ve kültürel yaşamı ile bilinen Paris, aynı zamanda dünya tarihinde önemli bir şehir olmakla birlikte, başlıca ekonomik ve politik merkezler arasında yer almakta ve uluslararası taşımacılığın geçiş noktalarından birini oluşturmaktadır.

 

Moda ve lüksün dünya başkentidir. En önemli merkezleri Louvre Müzesi, Eyfel Kulesi, Şanzelize ve Notre Dame Katedralidir.

Nüfusu 2.229.631 kişi, yüzölçümü 105,4 km2, nüfus yoğunluğu 21.000 kişi/km2 dir.

Paris
Paris

Seul

Güney Kore'nin başkenti ve en büyük şehridir. Dünyanın en kalabalık 13. şehridir.

Dünyanın ikinci büyük metropolitan alanı olan Seul Ulusal Büyükşehir Alanı’nın 24,5 milyon nüfusu vardır. Güney Kore'nin nüfusunun yaklaşık yarısı bu bölgede yaşar.

Seul şehri 1988 yılında yaz olimpiyatlarını ve 2002 yılında da FIFA Dünya Kupası'nı ağırlamıştır. Dünya'daki ekonomik ve finansal merkezlerde ilk onun içerisinde yer alır ve Samsung, LG Grup, Hyundai ve Kia gibi önemli holdinglere ev sahipliği yapar.

Nüfusu 10.388.055, yüzölçümü 605 km2, nüfus yoğunluğu 17.164  km2 dir.

Seul

Barselona

İspanya'nın ikinci büyük kentidir. Ülkenin kuzeydoğusunda, İspanya-Fransa sınırının yaklaşık 150 km güneyinde yer alır. İspanya'nın Akdeniz kıyısındaki en önemli limanı ve ticaret merkezidir. Kendine özgü kültürü ve güzelliğiyle ün yapan Barselona'nın, Gaudi'nin başını çektiği modernizm akımıyla planlanmış, 1900'lerden kalma ızgara planlı modern bölümü ilgi çekmektedir.

Avrupa Birliği sınırları içindeki altıncı büyük metropoliten alandır.

Nüfusu 1.602.000 kişi yüzölçümü 100 km2, nüfus yoğunluğu 16.000 kişi/km2 dir.

Barcelona
Barcelona
Barcelona

Rio de Janeiro

Rio de Janeiro, bulunduğu eyaletin başkenti ve Brezilya'nın Sao Paulo’dan sonra en büyük ikinci kentidir. Maracanã Stadyumu ve Kurtarıcı İsa heykeli burada bulunmaktadır. Rio de Janeiro, 2016 Yaz Olimpiyatları ve 2012 Dünya Gençlik Kongresi'ne ev sahipliği yapmıştır.

 

Dünyanın en büyük karnavalı olan 'Rio Karnavalı' bu şehirde düzenlenmektedir.

Nüfusu 14.387.000 kişi, yüzölçümü 1.260 km2, nüfus yoğunluğu 4.781 kişi/km2 dir

Rio 2016

San Francisco

Şehir, San Francisco Yarımadası'nın kuzeyine kurulmuştur. Şehrin batısında Büyük Okyanus, kuzey ve doğusunda ise San Francisco Körfezi bulunur.

Günümüzde San Francisco bir uluslararası finans, ulaşım ve kültür merkezidir.

Şehir ayrıca yaz sisleri, dik kayaları, ilginç tramvay sistemi, Çin mahalleleri ve içlerinde Golden Gate Köprüsü'nü de bulunduran modern ve Viktorya Mimarisi ile popüler bir turizm merkezidir.

Nüfusu 825.111 kişi, yüzölçümü 600.6 km2, nüfus yoğunluğu

18.451 kişi/km2 dir.

San Francisco
San Francisco

Las Vegas

Las Vegas, ABD`nin Nevada eyaletinde bulunan kumar ve eğlence yerleriyle ünlü bir kentidir. Düz bir ovaya kurulmuş adeta bir çöl şehridir.

Las Vegas şehri eskiden denetimden yoksun bir mafya şehri olmuştur ancak günümüzde muhteşem ve bir o kadar da legal bir şehir halini almıştır.

Las Vegas günümüzde dünyanın en pahalı oteli Wynn Hotel`e ev sahipliği yapmaktadır, Wynn Hotel`ın yanı sıra değeri milyar doları aşmış birbirinden güzel onlarca hotel içindeki inanılmaz şovlar ve aktivitelerle turistler için her zaman gözde mekan olmuştur.

Nüfusu 1.314.356 kişi, yüz ölçümü 352 km2, nüfus yoğunluğu 1.659 kişi/km2dir.

Las Vegas
Las Vegas

Dubai

Dubai, Arap Yarımadası'nda Birleşik Arap Emirliklerini oluşturan yedi emirlikten birisidir. Birleşik Arap Emirlikleri'nin en yüksek nüfusuna ve Abu Dabi'den sonra ikinci en geniş yüzölçümüne sahip emirliğidir.

Bugün, Dubai Ortadoğu ve Basra Körfezi bölgesinde sürekli gelişen dünya çapında bir kent olarak ticari ve kültürel bir merkez, kozmopolit bir metropol kentidir. Aynı zamanda yolcu ve kargo taşımacılığı bakımından taşımacılık merkezlerinden birisidir.

Dubai ekonomisi tarihsel olarak petrol sanayisi üzerine kurulmuş olsa da, Emirlik batı tipi işletmecilik usulleriyle yürüttüğü turizm, havayolları, gayrimenkul işlemleri ve mali hizmetler alanında önemli gelir kalemlerini oluşturmuştur.

Dubai son zamanlarda geniş ölçekli inşaat projeleri ve sportif karşılaşmaları ile dünyanın ilgisini çekmektedir. Dubai, aralarında dünyanın en yüksek binası olan Burç Dubai'nin de bulunduğu çok sayıda gökdelen ve yüksek binaları, iddialı bir proje olan insan yapımı Palmiye Adaları, otelleri ve bölgenin ve dünyanın en geniş ölçekli alışveriş merkezleriyle bir sembol durumuna gelmiştir.

Nüfusu 2.657.000 kişi, yüzölçümü 4.114 km2, nüfus yoğunluğu 408.18 kişi/km2 dir.

Dubai city
Dubai city

İstanbul

İstanbul, Türkiye'de yer alan şehir ve ülkenin 81 ilinden biridir. Ülkenin en kalabalık, ekonomik ve sosyo-kültürel açıdan en önemli şehridir.

İktisadi büyüklük açısından dünyada 34., nüfus açısından belediye sınırları göz önüne alınarak yapılan sıralamaya göre Avrupa'da birincidir.

İstanbul Türkiye'nin kuzeybatısında, Marmara kıyısı ve Boğaziçi boyunca, Haliç'i de çevreleyecek şekilde kurulmuştur. İstanbul kıtalararası bir şehir olup, Avrupa'daki bölümüne Avrupa Yakası veya Rumeli Yakası, Asya'daki bölümüne ise Anadolu Yakası veya Asya Yakası denir. Şehrin 39 ilçesi vardır. Sınırları içerisinde ise büyükşehir belediyesi ile birlikte toplam 40 belediye bulunmaktadır.

Nüfusu 14.657.434 kişi, yüzölçümü 5.461 km2, nüfus yoğunluğu 2684 kişi/km2 dir.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi
İstanbul 2020

İstanbul’a Marka Değeri Katan Özellikler

 Dünyanın en eski şehirlerinden biri olan İstanbul, 330-395 yılları arasında Roma İmparatorluğu, 395-1204 ile 1261-1453 yılları arasında Bizans İmparatorluğu, 1204-1261 arasında Latin İmparatorluğu ve son olarak 1453-1922 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu'na başkentlik yaptı. Ayrıca İstanbul, hilafetin Osmanlı İmparatorluğu'na geçtiği 1517'den kaldırıldığı 1924'e kadar İslam'ın da merkezi oldu.

 İstanbul’a marka değeri katan tarihi eserler 3 başlık altında incelenebilir:

◦Bizans Dönemi Eserleri

◦Osmanlı Dönemi Eserleri

◦Cumhuriyet Dönemi Eserleri

Ayasofya Müzesi

Bizans İmparatoru I. Jüstinyen tarafından, 532-537 yılları arasında İstanbul'un eski şehir merkezine inşa ettirilmiş patrik katedrali olup, 1453 yılında İstanbul'un alınmasından sonra, Fatih Sultan Mehmet tarafından camiye dönüştürülmüştür. 1930 ile 1935 yılları arasında restorasyon çalışmaları yapılan cami 1935’te müzeye dönüştürülmüştür.

Osmanlı Dönemi Eserleri

Ayasofya Müzesi

Dolmabahçe Sarayı

Galata Mevlevihanesi

Ihlamur Kasırları

III. Ahmet Sebili ve Çeşmesi

Küçüksu Kasrı

Süleymaniye Camii

Sultanahmet Camii

Topkapı Sarayı

Yıldız Sarayı

Haydarpaşa Tren Garı

Sirkeci Tren Garı

Rumeli Hisari vb.

Cumhuriyet Dönemi ve Sonrası Eserleri

Boğaziçi Köprüsü

FSM Köprüsü

Florya Atatürk Deniz Köşkü

İstanbul Modern Sanatlar Müzesi

Taksim Cumhuriyet Anıtı vb.

İstanbul’un Simgeleri

Ayasofya Müzesi

Sultan Ahmet Camii

Süleymaniye Camii

Galata Kulesi

Kız Kulesi

Bozdoğan Kemeri

Kara Surları

Topkapı Sarayı

Kapalı Çarşı

Boğaziçi Köprüsü
(15 Temmuz Şehitler Köprüsü)

Fatih Sultan Mehmet Köprüsü

Rumeli Hisarı

Ayasofya Müzesi

Ayasofya Müzesi

Bizans İmparatoru I. Jüstinyen tarafından,532-537 yılları arasında İstanbul'un eski şehir merkezine inşa ettirilmiş patrik katedrali olup, 1453 yılında İstanbul'un alınması-ndan sonra, Fatih Sultan Mehmet tarafından camiye dönüştürül-müştür. Sonrasında cami 1935’te müzeye dönüştürülmüştür.

Galata Kulesi

Galata Kulesi

Galata Kulesi dünyanın en eski kulelerinden biridir. Bizans İmparatoru tarafından 528 yılında inşa ettirilmiştir. Şehrin önemli sembolleri arasındadır. İstanbul Boğazı ve Haliç, kuleden panoramik olarak izlenebilmek-tedir. UNESCO, 2013'te kuleyi Dünya Mirası Geçici Listesi'ne dahil etti.

Kara Surları

Kara Surları

İstanbul'un çevresinde bulunan, Doğu Roma zamanında yapılmış şehir duvarlarıdır. İstanbul'un etrafını çeviren surlar tarihte 5. yüzyıldan başlayarak inşa edilmiştir. Son yapımı MS 408'den sonradır. Kara Surları UNESCO Dünya Miras Alanları Listesi’n-dedir.

15 Temmuz Şehitler Köprüsü

Boğaziçi Köprüsü 15 Temmuz
Şehitler Köprüsü

Karadeniz ile Marmara Denizi’ni birbirine bağlayan İstanbul Boğazı üzerinde yer alan üç asma köprüden ilkidir. Köprünün ayakları Avrupa Yakası'nda Orta-köy, Anadolu Yakası'nda Beyler-beyi semtlerindedir. Yapımına 1970’te başlanmış, 1973 yılında bitirilmiştir. Uzunluğu 1560 m, denizden yüksekliği 165 m’dir.

sultan ahmet camii

Sultan Ahmet Camii

Sultan Ahmet Camii, 1609-1617 yılları arasında Osmanlı Padişahı I. Ahmed tarafından İstanbul'daki tarihî yarımadada, Mimar Sedefkâr Mehmed Ağa'ya yaptırılmıştır. Cami mavi, yeşil ve beyaz renkli İznik çinileriyle bezendiği için Avrupalılarca "Mavi Camii (Blue Mosque)" olarak adlandırılır.

Kız Kulesi

Kız Kulesi

Üsküdar'ın sembolü haline gelen kule, Üsküdar’da Bizans devrin-den kalan tek eserdir. MÖ 24 yıllarına kadar uzanan tarihi bir geçmişe sahip olan kule, Karadeniz’in Marmara ile birleştiği yerde küçük bir ada üzerinde kurulmuştur.

Süleymaniye Camii

Süleymaniye Camii

Kanuni Sultan Süleyman adına 1551-1557 yılları arasında İstanbul'da Mimar Sinan tarafından inşa edilen camidir. Mimar Sinan'ın kalfalık devri eseri olarak nitelendirilen Süleymaniye Camii, medreseler, kütüphane, hastane, sıbyan mektebi, hamam, imaret, hazire ve dükkânlardan oluşan Süleymaniye Külliyesi'nin bir parçası olarak inşa edilmiştir.

Bozdoğan Kemeri

Bozdoğan Kemeri

Romalılar tarafından İstanbul'da yaptırılan su kemeri. Roma İmparatoru Valens tarafından 4. yüzyılın sonlarında tamamlandı. Farklı dönemlerde Osmanlı Sultanları tarafından restore ettirilen su kemeri, şehrin önemli tarihi eserlerinden birisidir.

Topkapı Sarayı

Topkapı Sarayı

İstanbul Sarayburnu'nda, Osmanlı İmparatorluğu'nun 600 yıllık tarihinin 400 yılı boyunca, devletin idare merkezi olarak kullanılan ve Osmanlı padişahlarının yaşadığı saraydır. Topkapı Sarayı Fatih Sultan Mehmed tarafından 1478’de yaptırılmıştır. Kuruluş yıllarında yaklaşık 70.000 m2’lik bir alana inşa edilmiştir.

Fatih Sultan Mehmet Köprüsü

Fatih Sultan Mehmet Köprüsü

İstanbul'da Kavacık ile Hisarüstü arasında, Asya ile Avrupa'yı Boğaziçi Köprüsü'nden sonra ikinci kez bağlayan asma köprüdür. Yapımına 1986'da başlanmış, 1988’de bitirilmiştir. Uzunluğu 1.510 m, yüksekliği 169 m'dir.

Kapalı Çarşı

Kapalı Çarşı

Kapalı Çarşı; İstanbul kentinin merkezinde Beyazıt, Nuruos-maniye ve Mercan semtlerinin ortasında yer alan dünyanın en eski kapalı çarşılarından biridir. Kapalı-çarşı'da yaklaşık 4.000 dükkan bulunmaktadır. Yılda 91 milyon turisti ağırlayan çarşı, dünyanın en fazla ziyaret edilen turistik mekanıdır.

Rumeli hisarı

Rumeli Hisarı

Rumeli Hisarı; İstanbul'un Sarıyer ilçesinde Boğaziçi'nde bulun-duğu semte adını veren hisardır. Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul'un fethinden önce boğazın kuzeyinden gelebilecek saldırıları engellemek için Ana-dolu yakasındaki Anadolu Hisarı'nın tam karşısına inşa ettirilmiştir.

İstanbul’daki Mega Projeler

Kanal İstanbul

Üçüncü Hava Limanı

Yavuz Sultan Selim Köprüsü

Raylı Sistem Ağı – Her Yerde Metro Her Yere Metro

Marmaray

Avrasya Tüneli

Yenikapı Transfer Merkezi – Arkeopark Projesi

Kanal İstanbul

Kanal İstanbul Projesi ile İstanbul, içinden iki deniz geçen, iki yarımada ve bir adadan oluşan bir şehre dönüşecektedir. İstanbul’un Avrupa yakasında, Karadeniz ile Marmara denizinin arasına yaklaşık 45-50 km uzunluğunda bir kanal yapılması planlanmaktadır.

Kanalın su derinliğinin yaklaşık 25 metre, su yüzeyinde genişliğin ise yaklaşık 145-150 metre civarında olması öngörülmüştür.

Kanaldan bugün dünyadaki en büyük gemiler geçebilecektir. Kanal üzerine inşa edilecek köprülerle kara ve demir yolu ulaşımı hiçbir kesintiye uğram-ayacaktır. Projeye göre üçüncü köprü de bu kanalın üzerinden geçecektir.

Kanal İstanbul

3. Havalimanı

Üçüncü havalimanı, İstanbul'da Avrupa yakasındaki Yeniköy ile Akpınar köyleri arasındaki 7700 ha’lık alana yıllık 150 milyon yolcu kapasiteli birbirinden bağımsız 6 pistli olacak şekilde yapılması projelendirilen  havalimanıdır.

 

Havalimanın tüm bağlantıları ile beraber maliyeti yaklaşık 5 milyar dolardır. Cumhuriyet tarihinin en yüksek fiyat alınan ihalesi olmuştur.  Üçüncü havalimanı karayolu taşımacılığında Kuzey Marmara Otoyolu ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile entegre olacaktır.  2017 yılında açılması planlamam üçüncü havalimanının tüm bölümleri açıldığında dünyanın en büyük havalimanlarından biri olacaktır.

Kanal İstanbul
3 havalimanı

Yavuz Sultan Selim Köprüsü

Kuzey Marmara Otoyolu Projesi kapsamında yer alan İstanbul Boğazı üzerinde yapılacak 3. köprünün inşaatı, taşımacılığın ve ticaretin geleceği olarak görülmektedir.

1973 yılında faaliyete geçen Boğaziçi Köprüsü ve 1988 yılında tamamlanan Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nden sonra İstanbul Boğazı’na yapılacak 3. Köprü, ilklerin köprüsü olarak adlandırılmaktadır.

Çoğunluğu Türk mühendislerden oluşan bir ekip tarafından inşa edilecek, yüksek mühendislik ve teknoloji ürünü olacak Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerinden 8 şeritli karayolu ve 2 şeritli tren yolu aynı seviyede geçecektir.

 Köprü üzerindeki raylı sistem, Edirne’den İzmit’e kadar yolcu taşıyacaktır. Marmaray ve İstanbul Metrosu ile entegre edilecek raylı sistemle Atatürk Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı ve yeni yapılacak 3. Havalimanı da birbirine bağlanacaktır.

yavuz Sultan Selim Köprüsü
Yavuz Sultan Selim Köprüsü

Raylı Sistem Ağı

Proje ile Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıldönümü olan 2023'te her ilçeye, her mahalleye metro ile erişilebilen bir şehir hedeflenmektedir.

Raylı sistem Ağı

Marmaray

İstanbul'un Avrupa ve Asya yakalarındaki demiryolu hatlarını İstanbul Boğazı altından geçen bir tüp tünelle birleştiren 76,6 km’lik bir demiryolu iyileştirme ve geliştirme projesidir.

 Marmaray’ ın toplam uzunluğu 76,6 km olup, tüp tünelin iki ucu arasındaki toplam uzunluk ise 13,5 km’ dir. Saatte 150.000 yolcu taşıma kapasitesi belirlenmiş olup, tüp tünelin ortalama batırma derinliği 60 m’ dir.

Proje ile Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıldönümü olan 2023'te her ilçeye, her mahalleye metro ile erişilebilen bir şehir hedeflenmektedir.

Marmaray

Avrasya Tüneli

İstanbul’un Avrupa ve Asya yakasını karayoluyla bağlayacak olan Avrasya Tüneli İstanbul Boğazı Karayolu Geçiş Projesi’dir.

 

Avrasya Tüneli
Avrasya Tüneli

Yenikapı Transfer Merkezi ve Arkeopark Projesi

Marmaray’ın inşası sırasında ortaya çıkan tarihi buluntular, sadece İstanbul tarihine değil, dünya tarihine ışık tutmaktadır. Hala kazı çalışmaları devam etmekte, kazılar sonucu elde edilen kalıntıların bir kısmı Yenikapı Marmaray çıkışı aktarma noktasında sergilenmektedir. Yenikapı Transfer Noktasında yapılması düşünülen Arkeopark Müze projesiyle birlikte bu kazılardan elde edilen kalıntılar sergilenecek, böylelikle zaten cazibe merkezi olan Yenikapı’yı daha da canlandıracaktır.

 

Yenikapı Transfer Merkezi

Sonuç

Sonuç olarak, şehirler, şehirde yaşayanlara en üst düzeyde alt yapı ve sosyal donatı gibi temel hizmetleri sunmaya çalışmakla beraber hem ülke içinde hem de küresel ekonomide sürdürülebilir bir ekonomik kalkınma içerisinde olmak için markalaşma yolunu tercih etmektedirler.

Markalaşmak, belli bir ürün, belli bir akım, moda, belli bir doğal, kültürel veya tarihi değerler üzerinden gidilebilir. Ancak hepsinin temel amacı, küresel ekonomiden daha fazla pay alabilmektir. Genellikle, bir şehrin, mekansal alanda markalaşması için bazı radikal ve büyük ölçekli projelerin yapılmasına yani mega projelerin uygulanmasına ihtiyaç vardır. Böyle projelerin hayata geçirilmesi, kişilerin hafızalarında yer edinmesi ve sahiplenmesi, dışarıdan geleceklerin pozitif farkındalığıyla birlikte tanınırlığı arttıkça şehir markalaşma yolunda ilerliyor denilebilir.

 

Her şeyden önce, bir marka şehir olabilmek için mevcut düzenin alt yapı ve sosyal donatı alanlarının en iyi seviyede sunulması gerekmektedir. Özellikle mega projelerle birlikte markalaşmaya giden şehirlerde, yeni donatıların varlığı ve böylelikle kendilerinin yaratacağı spekülatif baskılar nedeniyle ve yeni ulaşım olanaklarıyla birlikte erişilebilirliğin kolay olduğu bölgelerde kentsel yenilenme veya kentsel dönüşüme uğramaları kaçınılmazdır.

'Marka Şehirler' adlı makalenin PDF haline sağ tarafta yer alan simgeyi kullanarak ulaşabilirsiniz.

Süleymaniye Mah. Kirazlı Mescit Sk. No:12 Fatih / İSTANBUL

Tel: +90 212 383 61 61 | Faks: +90 212 519 50 61
info@mekansalplanlama.com

  • Instagram
  • Facebook Sosyal Simge
  • Twitter
  • 1024px-Google_Plus_logo_2015.svg
  • LinkedIn Sosyal Simge

Tüm hakkı saklıdır © Mekansal Planlama 2016

bottom of page